1897-ben nyitotta meg kapuit iskolánk, mely 1997 óta viseli Tolnay Lajos nevét. Iskolánk működtetője és fenntartója 2017. január elsejétől a Monori Tankerületi Központ.

Intézményünk felső tagozatos tanulói a Tolnay úti székhelyen, az alsó tagozatosok a Fekiács utcai telephelyen tanulnak. Minden évben törekszünk arra, hogy iskolánk épületeiben valamilyen felújítást, jelentősebb karbantartási munkát el tudjunk végezni. Ilyen pl. a tantermek kifestése, a vizesblokk és tornaöltöző kialakítása a Fekiács utcai épületben, vagy éppen egy új informatika terem berendezése a székhely intézményben. Ezek a felújítások szinte minden esetben komoly összefogással valósulhattak meg, melyben a fenntartó tankerületen kívül nagy szerepet játszik Inárcs Nagyközség Önkormányzata, az iskola Szülői Közösségének lelkes csapata, iskolánk alapítványa, a Tolnay Lajos Általános Iskola Tanulóiért Közhasznú Alapítvány, valamint adakozó, jóindulatú szülők nagyvonalú felajánlása. 

Az elmúlt éveket átszőtték a nevelés-oktatás területét érintő különféle változások. Bővült és egyben átalakult az oktatás tartalma. A sok változás mellett nevelőtestületünk továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy az iskolát választó szülők számára vonzó legyen az itt folyó nevelő-oktató munka. A szakmai munkát tekintve büszkék lehetünk a kompetenciamérés eredményeire. Többnyire átlagos, vagy az országos átlag feletti tanulóink teljesítménye. Jók a visszajelzések a középiskolákból is. Volt diákjaink szinte kivétel nélkül arról számolnak be, hogy jó alapokkal mentek el tőlünk. Választott iskoláikban megállják a helyüket, tanáraik elégedettek velük.

Rendszeres résztvevői vagyunk a különböző szaktárgyi, sport és kulturális versenyeknek. Az inárcsi színjátszók, versmondók, kézilabdások és atléták országosan is ismertté tették a települést.

Az iskolánkban folyó nevelő-oktató munka küldetésének tekintjük az alábbi hitvallást:

Tegyük úgy a dolgunkat, hogy minden tanulónk azzá legyen, akivé lehet!

Iskolánkban olyan légkört igyekszünk kialakítani, ahol tanár, diák, szülő egyaránt jól érzi magát. Sokféle szabadidős és sporttevékenységünk, tehetséggondozó és felzárkóztató munkánk, kulturális rendezvényeink, mind tanítványaink tehetségének felismerését, annak kibontakoztatását szolgálják.

A 2021/2022-es tanévben bevezetésre került iskolánkban a Komplex Alapprogram, melynek köszönhetően az esélyegyenlőség szempontjait figyelembe véve, még nagyobb hangsúlyt fektetünk a tanulástámogató módszertan alkalmazására. Célunk, hogy a tanulók képessé váljanak az önálló és társas tanulásra, vagyis az eredményes tanulásra.

Arra törekszünk, hogy iskolánk továbbra is megfelelő rangú, egyéni arculattal rendelkező, elismert iskola maradjon a községben és a környéken.

Ezekkel a gondolatokkal ajánlom figyelmébe iskolánkat. Ha teheti, látogasson el hozzánk személyesen is!

Urbánné Kovács Eszter
intézményvezető