Iskolánk teljes felső tagozata 2019. Október 9-én szerdán négy busszal indult el Budapestre, a Szakmázz Pályaválasztási Kiállításra a Hungexpora.

47 középiskola mutatkozott be a standokon. A tanulóink a teljesség igénye nélkül:
- láthattak 3D nyomtatást
- ráülhettek rendőrmotorra


- kipróbálhattak milyen egy teherautó vezetőfülkéjében ülni
- képzés alatt álló fodrászok keze alatt szépülhettek
- asztalos munkákat végezhettek


- szimuláció keretében vonatot vezethettek
- tesztelhették milyen erős a rendőr pajzsa
- gyakorolhatták az életmentést
- formázhattak marcipánt
- süthettek palacsintát
- építhettek tetőt
- megtapasztalhatták milyen a virtuális valóságban dolgozni
- részt vehettek csempefúró versenyen
- megismerhették a BKV duális szakképzéseit
- láthattak robotokat amelyeket 15 évesek készítettek
- kertészkedhettek
- kipróbálhatták a katasztrófavédelmi eszközöket
- próbalőhettek a katonaságnál.

Kérdezzék csak meg őket, mi tetszett nekik a legjobban!

Köszönjük a kísérő pedagógusok áldozatos munkáját, a tanulók aktivitását. Ez utóbbit verseny keretében a tantestület díjazza.
A jelentkezés feltétele a kiosztott pályaválasztási kérdőív eredményének ÉS egy, a rendezvényen készült képnek az elküldése az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. A rendezvényen készült fotókból montázs készül, melyet az eredményhirdetéskor vetítünk le.

Ezen alkalmat megragadva szeretném összegezni, amit egy nyolcadikosnak és szüleinek tudnia érdemes a továbbtanulásról 2019-ben.

Iskolatípusok:

- gimnázium: képzési idő 4 év vagy 1+4 év nyelvi előkészítő évfolyammal. Azoknak, akik szívesen tanulnak és javarészt kiegyensúlyozottan teljesítenek, a felsőoktatásba vezető érettségihez választhatják a gimnáziumokat. Ám akkor is ideális, ha a tanuló még “nagyon távolinak” érzi valamilyen szakmai irány kiválasztását.
- szakgimnázium: képzési idő 4 év vagy 1+4 év nyelvi előkészítő évfolyammal. Azoknak, akik érettségi bizonyítvány mellett egy meghatározott szakmairány iránt is érdeklődnek, mivel komplex szakmai érettségit kapnak, igazolva a szakmai képzettséget is.
- szakközépiskola: 3 év vagy 3+2 év igény szerint érettségire való felkészítéssel. Ha a következő négy év célja nem elsősorban az érettségi megszerzése, hanem a tanuló inkább valamilyen konkrét tevékenység végzése fele motivált. Három év elteltével - a szakmunkás bizonyítvány megszerzése után- még két év alatt lehet érettségit szerezni.
- szakiskola: 4 év elteltével szakmunkás bizonyítványt ad.

Pályaválasztást segítő rendezvények
- 2019. Október 12. Egészségügyi Pályaválasztási Börze 1088 Bp., Múzeum krt. 5. Nyitvatartás: 10-16 óráig.
- 2019. Október 19. Kispesti Pályaválasztási Börze 1191 Bp., Teleki u.50. Nyitvatartás: 9-17 óráig.
- 2019. November 4-5. Pesterzsébeti Pályaválasztási Börze 1201, Bp., Nagy-Győri I. u. 4-6. Nyitvatartás: 4-én 13-18 óráig, 5-én 10-18 óráig.
- 2019. November 12. Fővárosi Pályaválasztási Börze 1119 Budapest, Etele út 55/a. Nyitvatartás: 10-16 óráig

Terjedelmi okok miatt és az aktualitások követése céljából a középiskolai nyílt napok követésére javasoljuk:
- a kiszemelt középiskola honlapjának követését
- a palyavalasztas.fpsz.hu/nyilt-napok-a-kozepiskolakban honlapot.

Amit a felvételi eljárásról hasznos tudni:
- A központi, egységes írásbeli felvételi vizsgára való jelentkezés határideje 2019.december 6. Célszerű megírni az egységes írásbeli felvételi vizsgát, mert ha a tanuló nem írt ilyet, nem jelölhet meg olyan intézményt amely előírja ezt a vizsgát. A jelentkezési lap letölthető és sokszorosítható az oktatas.hu-ról.
- A központi írásbeli vizsgákat országosan egységesen 2020.január 18-án 10 órától tartják. A pótló vizsga időpontja 2020. Január 23, 14 óra.
Vinni kell: diákigazolványt vagy személyi igazolványt. Vizsgázni anyanyelvből és matematikából kell, mindkét vizsga időtartama 45 perc, köztük 15 perc szünettel.
Felkészülésre javasoljuk az előző évek vizsgálnak kitöltését, amely az OH (Oktatási Hivatal) honlapján találnak.
A feladatokat és a megoldásokat a vizsgát követő napon az OH a honlapján közzéteszi. A vizsgát szervező középiskola az eredményekről 2020. február 6-ig Értékelő lapot állít ki. Ezt őrizzék meg, és a szóbeli felvételire vigyék magukkal. A jelentkezési lapok mellé az Értékelőlap másolata csatolandó.

A sajátos nevelési igényű (SNI), illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) tanulóknak és szüleiknek jóval a felvételi eljárás megkezdése előtt tájékozódniuk kell a speciális eljárási szabályokról.

Fontos határidők még:
2019.10.20 eddig a napig a középiskolák honlapjukon közzéteszik a felvételi tájékoztatójukat.
2020.02.19 a tanulói jelentkezési lapokat az általános iskola továbbítja a középfokú iskoláknak.
2020.02.24-03.13 szóbeli vizsgák és meghallgatások
2020.03.16 felvételi jegyzék nyilvánosságra hozásának határideje
2020.03.19-20. A tanulói adatlapok módosításának lehetősége az általános iskolában.
2020.04.30 a felvételt hirdető középiskolák megküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.
2020.06.22-24. Beiratkozás a középfokú iskolákba.

Azok a tanulók, akik hiányszakmát választanak, tanulmányi ösztöndíjat kapnak. Budapesten a hiányszakmák: asztalos, burkoló, dísznövénykertész, eladó, épület-és szerkezetlakatos, gyakorló ápoló, hegesztő, húsiparitermék-gyàrtó, informatikai rendszer üzemeltető, ipari gépész, kőműves, könyvkötő- nyomtatványfeldolgozó, magasépítő technikus, női szabó, pék, szociális asszisztens, szociális gondozó és ápoló, vasútforgalmi  szolgálattevő, vegyésztechnikus, villanyszerelő.

Üdvözlettel:
Kovács Katinka 
iskolapszichológus