Egy szeptemberi keddi napon negyed nyolcra jöttünk iskolába, de sokkal nagyobb izgalommal, mint máskor, hiszen kirándulni mentünk.

A valóságban északra, egy Hernád völgyében megbújó kis község volt az uticél, Ipolytarnóc, de mi tudtuk, hogy egy időutazást fogunk tenni a földtörténeti miocén korba, s megnézzük, hogyan is nézett ki minden.

A geológiai tanösvény végigsétálása előtt egy 4D filmet élvezhettünk végig, ahol minden érzékszervünkkel át tudtuk élni, mi is történt a nagy vulkánkitörés előtt.

A filmvetítés után haladtunk végig a gyönyörű meleg őszi napsütéses időben a tanösvényen, s nézhettük meg a kovasavval átitatott megkövült fát, s a mocsárban megkövült rengeteg állatnak a lábnyomát, cápafogakat. A sétautat gazdagították azok a viaszból elkészített állatok szobrai, amiknek a nyomaival találkozhattunk. Nagyon élvezetes, és szemléletes volt, mert így láthattuk, mekkora is volt egy medvekutya, vagy egy kardfogú tigris.

Pihenésképpen a büfében tudtunk uzsonnázni, illetve leülni, ahol látnivaló szintén volt, hiszen egy őscápa úszkált a kinti kis tóban.

Ezután a fák lombjai között kifeszített köteleken tettünk kis lombkorona sétát.

Az utunkat Hollókő irányába folytattuk, ahol láthattuk palócföld gyönyörű különleges házait, s a sok kézzel készített élelmiszert, amiből kóstolgatni lehetett. Ez az időutazás is klassz volt, hiszen ezekben a házakban mai napig laknak a tulajdonosok, s igazi élet folyik a faluban.

Fáradtan, de rengeteg élménnyel telve jöttünk haza.

Nagyszűcs Beatrix